понедельник, 29 ноября 2010 г.

1 грудня-День боротьби зі СНІДом


1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Проблеми ВІЛ/СНІДу є не тільки медичними, а головним чином соціальними і духовними. Понад чверті сторіччя пройшло з того часу, як над нашою планетою підняла голову жорстока, жахлива хвороба, яка дуже швидко розповзлась по всіх континентах, погрожуючи майбутньому нашої цивілізації.
  В 1988 році Генеральна Асамблея виразила свою глибоку стурбованість тим, що синдром набутого імунодефіциту (СНІД) придбав масштаби пандемії.
  Відзначаючи, що Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила 1 грудня 1988 року Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом, Асамблея підкреслила важливість належного проведення цього Дня .
  Сьогодні понад 41 мільйон чоловік живуть, будучи інфіковані ВІЛ/СНІДом. Найбільше від цього найнебезпечнішого захворювання у Європейському Союзі й країнах, що із ним граничать, страждає молодь.
  Нещодавно були оприлюднені дані досліджень, проведених фінансованої Європейським Союзом структурою "ЄВРОВІЛ". Вони показують, що число людей з діагнозом ВІЛ постійно росте.
  Розповсюдження ВІЛ-інфекції/СНІД набуло характеру пандемії і значно відрізняється від попередніх епідемій, з якими зустрічалося людство в процесі свого історичного розвитку. Масштаби захворюваності, темпи розповсюдження, невиліковність, стигматизація та дискримінація ВІЛ-інфікованих, соціально-економічні та демографічні наслідки пов’язані з ВІЛ-інфекцією, сколихнули усі прошарки суспільства країн світу. 

  Україна продовжує займати одне з провідних місць на Європейському континенті за темпами зростання епідемії ВІЛ/СНІД. За оперативними даними Українського центру профілактики і боротьби зі СНІД станом на жовтень 2006 року в Україні під диспансерним наглядом знаходиться 70 155 ВІЛ-інфікованих та 6 812 хворих на СНІД. Зараження ВІЛ-інфекцією в превалюючій кількості відбувається при внутрішньовенному споживанні наркотичних речовин.  Україна неефективно бореться з ВІЛ/СНІДом. Це визнають самі можновладці. На цей рік для подолання недуги з держбюджету виділено 108 мільйонів гривень. Однак лише 10% використано на потреби хворих. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий